Άρθρο του Δημήτρη Παπατολίδη, Υποψήφιου Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Η ακριτική περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης βρίσκεται στο επίκεντρο του αστικού σχεδιασμού για τη μετατροπή της χώρας σε συνδυασμένο κόμβο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων για κρίσιμες υποδομές της, όπως τα λιμάνια σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα. Πρόκειται για μια περιοχή που, επιπλέον, διαθέτει κοιτάσματα πετρελαίου, μαρμάρου, ουρανίου, ζεόλιθου και πιθανά σπάνιων γαιών και χρυσού.

Παράλληλα, η περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατέχει ορισμένες από τις πιο αρνητικές πρωτιές για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Είναι η περιφέρεια με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα και το χαμηλότερο στην Ευρωζώνη, επίσης διατηρεί πρωτιά πανελλαδικά στην «ενεργειακή φτώχεια», την ώρα που τη διασχίζει ένας αγωγός φυσικού αερίου και προσεχώς θα τη διασχίσει και δεύτερος, ενώ στην περιοχή του Πρίνου υπάρχει το μοναδικό -υπό εξόρυξη- κοίτασμα πετρελαίου στη χώρα.

Τα προηγούμενα χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, οι διοικήσεις στην περιφέρεια και τους δήμους, οι συνδυασμοί που πίνουν νερό στον ευρωμονόδρομο υπόσχονταν ότι, με την κατάλληλη διαχείριση και χρηματοδότηση, η περιφέρεια θα ξεφύγει από την «καθυστέρηση», ότι θα διαμορφωθούν οι όροι για την ανάπτυξή της και ότι μέσα από αυτή την ανάπτυξη θα έρθει η βελτίωση της θέσης των εργαζόμενων, των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων. Ομως και οι τελευταίες δικές τους μελέτες τούς διαψεύδουν: η «ψαλίδα» με τις υπόλοιπες περιφέρειες της ΕΕ άνοιξε, επιβεβαιώνοντας ότι ισόμετρη ανάπτυξη μέσα στον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει.

Τα κίνητρα που δόθηκαν στο παρελθόν, με επιδοτήσεις επιχειρηματικών ομίλων, όπως η περιβόητη 12% έκπτωση στη φορολογία για να επενδύσουν, άφησαν πίσω απολύσεις και κουφάρια, σε πολλές περιπτώσεις με απλήρωτους εργάτες, γιατί και εδώ επαληθεύτηκαν οι σιδερένιοι νόμοι αυτής της οικονομίας, ότι το κυνήγι του κέρδους είναι αυτό που άλλες επιχειρήσεις τις ωθεί στη «μετανάστευση» κι άλλες τις οδηγεί στο κλείσιμο. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ότι δήθεν με σκληρή διαπραγμάτευση θα κρατούσε ανοιχτή τη Βιομηχανία Ζάχαρης, προτρέποντας τους αγρότες να καλλιεργούν τεύτλα, και ότι θα ξανανοίξει τα κλειστά υφαντουργία στην Κομοτηνή, αποδείχτηκαν απάτη.

Σήμερα στην ακριτική Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τα δισεκατομμύρια που δόθηκαν για κίνητρα, για να στηριχτεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, ο λαός τα εισέπραξε με απολύσεις ή το πολύ πολύ με νέες θέσεις εργασίας με εργόσημο και μισθούς πείνας. Την ανάπτυξη τη μετράει στις ελλείψεις, που εκφράζονται με μειωμένο προσωπικό τουλάχιστον κατά 10% στα νοσοκομεία της περιοχής από το 2015 που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με ολόκληρες κλινικές να κρέμονται από μια κλωστή, στα νέα διόδια και στις ανατιμήσεις τους.

Μπροστά και στη μάχη των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, αναδεικνύονται οι δύο διαφορετικές αντιλήψεις και στρατηγικές για το τι σημαίνει ανάπτυξη για κάθε πολιτική δύναμη, για κάθε συνδυασμό. Η μια επιλογή σημαίνει στήριξη της κερδοφορίας, που σημαίνει έργα που έχουν τέτοιο σκοπό. Χρηματοδότηση για στήριξη επενδύσεων για την αξιοποίηση, π.χ., της γεωθερμίας μέσα από το νέο ΕΣΠΑ. Στήριξη των μεγάλων επενδύσεων στις πλωτές εξέδρες του υγροποιημένου φυσικού αερίου και της φυσικής δεξαμενής αποθήκευσης στο παλιό κοίτασμα του Πρίνου. Εργα, δηλαδή, που έχουν αποκλειστικό κίνητρο τη στήριξη των μονοπωλίων.

Για εμάς, τους κομμουνιστές, στην πρώτη γραμμή βρίσκεται το ζήτημα των πραγματικών λαϊκών αναγκών. Η άμεση στελέχωση με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων της περιοχής αλλά και η άμεση κάλυψη των τεράστιων κενών στην πρωτοβάθμια υγεία. Η άμεση ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιπλημμυρική προστασία από τον Εβρο ως την Καβάλα και τη Δράμα. Τα έργα αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης. Η διεκδίκηση φθηνής πρόσβασης σε πολλαπλές πηγές θέρμανσης, που θα διασφαλίζεται με την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και με ενίσχυση στα φτωχά νοικοκυριά για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου. Με ανάπτυξη των υποδομών σε ύδρευση και αποχέτευση αλλά και του οδικού δικτύου στα μειονοτικά χωριά και τους συνοικισμούς που βρίσκονται σε εγκατάλειψη.

Σ’ αυτό τον δρόμο, διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες, βάζοντας απέναντι την τάξη που λεηλατεί τις ζωές του λαού και τις πολιτικές δυνάμεις που την υπηρετούν, παλεύοντας μαζί με το ΚΚΕ, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για να μετατρέψουν οι εργαζόμενοι τα τεράστια πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σε εργαλεία για την ευημερία τους, ξεμπερδεύοντας με την πηγή κάθε δυστυχίας, την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία.

Δημοσιεύτηκε στα «Ιδεογράμματα» της Νέας Σελίδας την Kυριακή 10/02/2019

Σχετικές δημοσιεύσεις