ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΠΕΤΑΧΤΗΚΕ ΤΟ «Ερευνητικό πρόγραμμα, FIGARO για τη Βελτίωση της Υδατικής Παραγωγικότητας»

ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΠΕΤΑΧΤΗΚΕ ΤΟ

«Ερευνητικό πρόγραμμα, FIGARO για τη Βελτίωση της Υδατικής Παραγωγικότητας»

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΠΕΔ Α.Μ.-Θ.) συμμετείχε σ’ ένα διεθνές έργο το οποίο επιχορηγήθηκε από  την Ευρωπαϊκή Ένωση με το ποσό των 6.000.000 ευρώ για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών άρδευσης ακρίβειας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε το 2016. Μάλιστα σχεδόν σε όλες τις περιφερειακές ενότητες έγιναν ημερίδας δημοσιοποίησης του προγράμματος.

Επικεφαλής εταίρος του έργου ήταν η ισραηλινή πολυεθνική εταιρεία Netafim, ενώ συμμετείχαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO), τα Πανεπιστήμια του Aarhus (Δανία), της Βαλένθια (Ισπανία), της Λισσαβώνας (Πορτογαλία), της Μπολώνια (Ιταλία) και ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής λογισμικού.

Η συμμετοχή της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατά λεγόμενα του τότε Προέδρου της  ΠΕΔ Κ. Σιμιτσή στόχευε: « Στην εξεύρεση πρακτικών λύσεων, ικανών να συνεισφέρουν σημαντικά στη μείωση της δημόσιας δαπάνης για την άρδευση…….».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δυστυχώς είχε την ίδια  τύχη με το έργο τηλεθέρμανσης στην Δαδιά κόστους 5000000 ευρώ, τα οποία ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΕ ΟΦΕΛΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ.

Τα  παραπάνω έργα αποδείχνουν με τον πιο περίτρανο τρόπο, ότι είναι επιλέξιμα έργα και δράσεις που υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα και την κερδοφορία συγκεκριμένων μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος, η δημιουργία του λογισμικού, βρίσκεται στα χέρια της Νetafim και οι παραγωγοί στην περιφέρεια καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για την άρδευση των καλλιεργειών τους και αν κάνουν χρήση νέων τεχνολογιών τότε είναι αναγκασμένοι να τις ξαναγοράσουν.

Τι λένε για την κατάληξη του προγράμματος Figaro οι Περιφερειάρχες (Γιαννακίδης, Μέτιος)  ο πρώην Πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Σιμιτσής και ο νυν κ. Λαμπάκης, αλλά και οι υπόλοιποι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι που συμμετείχαν αυτά τα χρόνια στην Διοίκηση της ΠΕΔ; 

Η δικαιολογία ότι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν να δημοσιοποιήσουν το πρόγραμμα δεν  τους απαλλάσσει από την ευθύνη της ορθής διαχείρισης των προγραμμάτων και την αποτελεσματικότητά τους ως προς το κοινωνικό όφελος.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΤΟΛΙΔΗΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις