Τοποθέτηση της λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο (7/11/2019) για τη συζήτηση των προτεινόμενων λύσεων για την Γέφυρα του Κομψάτου

Η υπόθεση της κατάρρευσης γέφυρας του Κομψάτου, δίκαια έχει σηκώσει τις αντιδράσεις του λαού της περιοχής, ιδιαίτερα μιας  σύγχρονης σχετικά κατασκευής.

Παραμένει μεγάλο ερωτηματικό που έχει κατά καιρούς αναφερθεί και στον τύπο της περιοχής, τι γίνεται με την περιβόητη μελέτη, κάτι σαν τη περιβόητη εξαφάνιση του Τζών Αυλακιώτη. Είναι πάσης γνωστό ότι στα πλαίσια αυτού του συστήματος, που τα πάντα κινεί ο νόμος του κέρδους και η λογική του οφέλους κόστους, στη βάση αυτή η μελέτη, η επίβλεψη και η κατασκευή ακόμη και η επιθεώρηση έργων λειτουργεί με αυτούς τους νόμους. Σωστά εγείρονται ερωτηματικά όχι μόνο στο αναφερθέν έργο αλλά και σε άλλα, αν για παράδειγμα τεχνικά εκπληρώνονται όλοι οι όροι των μελετών τόσο  από τις παρεμβάσεις των ίδιων των εταιρειών, όσο και από την ανυπαρξία ελέγχου αλλά και συντήρησης από τις υποστελεχωμένες κρατικές υπηρεσίες.

 Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ζήτημα που χρειάζεται να παρθεί υπόψη ότι στην συγκεκριμένη περιοχή, κοντά στην αναφερθείσα γέφυρα και κατά τη ροή του ποταμού  υπήρχε πτώση παλιότερα και άλλης γέφυρας, αυτής του ΟΣΕ.

Και στις δύο περιπτώσεις κοινός τόπος ήταν η ύπαρξη έντονων πλημμυρικών φαινομένων.  Τα υδραυλικά φαινόμενα που δημιουργούνται από την ύπαρξη τέτοιων κατασκευών, βάζουν επί τάπητος η στατική μελέτη να συνοδεύεται από υδραυλική μελέτη που δε θα εστιάζεται μόνο στο συγκεκριμένο έργο, αλλά θα πρέπει να παίρνει υπόψη πως χρειάζεται πιο σχολαστική έρευνα πιθανά των πλημμυρικών φαινομένων σε μεγαλύτερη έκταση.

Κατά τη γνώμη μας και σε αυτή την υπόθεση, αλλά και στην υπόθεση της Καβάλας αναδεικνύεται η ανάγκη να  είναι κίνητρο κάθε δραστηριότητας, έργου, μελέτης η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Δηλαδή να παίρνονται όλα τα μέτρα ασφάλειας των κατασκευών. Για παράδειγμα μια να είναι η υπηρεσία που μελέτησε κατασκεύασε επίβλεψε την γέφυρα του ΟΣΕ, την συγκεκριμένη γέφυρα, τα φαινόμενα που παρουσιάζονται σε ‘όλη την περιοχή, χωρίς να έχει γνώμονα το κέρδος εις βάρος της ίδιας της ασφάλειας των κατασκευών ή να κερδοφορεί στις πλάτες του λαού μας. Στην περιοχή μας όπως και πανελλαδικά είναι απαράδεκτο το γεγονός της υποστελεχωσης υπηρεσιών, της πλήρους εξάρτησης από τον ιδιωτικό τομέα. Στη βάση αυτή βέβαια  χρειάζεται οι μελέτες να αρχειοθετούνται παλιότερες και νέες, έτσι ώστε να καταγράφονται όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες για να τηρούνται όλοι οι προβλεπόμενοι επιστημονικοί κανόνες για την επιθεώρηση και τη συντήρηση τους.

 Φυσικά δεν έχουμε αυταπάτη πως θα συγκρουστείτε είτε εσείς είτε οι άλλες δυνάμεις με το καθεστώς αυτό. Δηλαδή να παλέψετε για μια άλλη τύπου ανάπτυξης.

Κλείνοντας θα θέλαμε να πούμε για τις συγκεκριμένες προτάσεις , πως υπάρχει ένα σοβαρό κενό, που αφορά πως ακόμα δεν υπάρχει αξιόπιστη εκτίμηση τι οδήγησε τελικά στην πτώση της γέφυρας, έτσι ώστε να μην ξαναοδηγηθούμε στα ίδια.

Πιθανά να χρειάζεται ως πιο ολοκληρωμένη λύση η μελέτη και επανακατασκεύη της γέφυρας από την αρχή.

Στη βάση αυτή διεκδικούμε τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Κατασκευών, που θα έχει τη συνολική ευθύνη για τις κατασκευές, στελεχώνοντας όλες τις κατάλληλες υπηρεσίες με το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η πατρίδα μας και  είναι σπουδαίο και κατάλληλα καταρτισμένο, έτσι θα μπουν σε προτεραιότητα οι κατασκευές που αφορούν την αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία, τα έργα που έχει ανάγκη ο λαός μας και η περιοχή μας. Δεν έχουμε βέβαια αυταπάτη ότι όσο το πάνω χέρι έχουν τα μονοπώλια, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι μεγαλοκατασκευαστές, οι λαϊκές ανάγκες θα είναι στη μέγγενη της κερδοφορίας. Γι αυτό απαιτείτε συνολική πάλη ενάντια σε αυτή την πολιτική, τις κυβερνήσει που την υπηρετούν, την ΕΕ που την χαράζει και τις διοικήσεις που την εφαρμόζου.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Παπατολίδης Δημήτρης

 Συμεωνίδης Θόρδωρος

 Στεφανίδης Γιάννης

Σχετικές δημοσιεύσεις