Συνάντηση με το Δ.Σ. των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΔ

Κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον Γιώργο Μήτρου, υποψήφιο Δήμαρχο Δράμας, συναντήθηκε και συνομίλησε με το Δ.Σ. των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΔ.

Από τη συζήτηση, αναδείχθηκαν πολλά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της ΔΕΥΑΔ και τα προβλήματα των εργαζομένων. Σήμερα, στη ΔΕΥΑΔ εργάζονται 62 άτομα, όταν πριν από λίγα χρόνια ο αριθμός αυτός ήταν 100, ενώ με βάση το οργανόγραμμα της επιχείρησης, για την κάλυψη των αναγκών χρειάζονται 154 υπάλληλοι. Αποτέλεσμα αυτής της υποστελέχωσης είναι κυρίως η υπολειτουργία των τεχνικών υπηρεσιών, καθώς ελάχιστοι είναι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται εκεί. Το γεγονός αυτό είναι απόρροια τόσο των μνημονιακών πολιτικών που ασκούνται τα τελευταία χρόνια όσο και της συνειδητής επιλογής και προσαρμογής της εκάστοτε δημοτικής αρχής σε αυτές τις πολιτικές. Στην πράξη, ό,τι έχει να κάνει με τεχνικά ζητήματα, έχει περάσει σε μεγάλο μέρος σε εργολάβους, ενώ σημαντικές ελλείψεις υπάρχουν και στον μηχανολογικό εξοπλισμό.

Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν επίσης στις μειώσεις μισθών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, οι οποίες ξεκινούν από το 30% και φτάνουν έως και το 50%, ενώ ζήτημα προκύπτει και από τον περιορισμό των υπερωριών που δικαιούνται, κάτι που οδηγεί σε προβλήματα στη λειτουργία της ΔΕΥΑΔ. Επίσης, οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν την αδιαφορία της σημερινής Δημοτικής Αρχής, η οποία φτάνει έως και την εχθρική στάση απέναντί τους.

Από τη συζήτηση προέκυψε ακόμη ότι το νερό έχει σήμερα μετατραπεί από αγαθό σε μια ακριβή δαπάνη για τα λαϊκά νοικοκυριά στη Δράμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΥΑΔ έχει τέσσερις τιμές τιμολόγησης της ύδρευσης, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας, δηλαδή άλλο τιμολόγιο στο Σιδηρόνερο, άλλο στα μικρότερα χωριά του Δήμου, άλλο στη Χωριστή και τον Ξηροπόταμο κι άλλο στην πόλη της Δράμας, κάτι που δείχνει τη διαχρονική αύξηση της τιμής του νερού από τις παλιές κοινότητες έως σήμερα, με το τιμολόγιο για την πόλη της Δράμας να είναι σαφώς πιο ακριβό.

Ο Γιώργος Μήτρου ανέπτυξε τη θέση του ΚΚΕ για σύσταση ενιαίου φορέα διαχείρισης των υδάτων, που θα μπορεί να κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός συνολικού σχεδίου για τη διαχείριση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, της άρδευσης των καλλιεργειών, την αξιοποίηση φραγμάτων, όπως παλιότερα είχε ειπωθεί για τα φράγματα της ΔΕΗ. Τέλος, σημείωσε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων της ΔΕΥΑΔ, για να στηρίξει και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους.

Σχετικές δημοσιεύσεις