Περιοδεία στο Νοσοκομείο της Καβάλας

Την  Πέμπτη 4/4 πραγματοποιήθηκε περιοδεία στον χώρο του Νοσοκομείου Καβάλας με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την Λαϊκή Συσπείρωση  Δημήτρη Παπατολίδη και τον Χρήστο Ποτόλια υποψήφιο Δήμαρχο Καβάλας με την Λαϊκή Συσπείρωση. Κατά την διάρκεια της περιοδείας αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου (γιατροί, επικουρικοί γιατροί, ειδικευόμενους γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό) όπου αναδείχθηκαν τα προβλήματα – ελλείψεις σε ιατρικό δυναμικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό  του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τους επικεφαλείς υποψηφίους να αναπτύξουν τις θέσεις του ΚΚΕ για τα ζητήματα της υγείας, να προτείνουν λύσεις. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ με την Λαϊκή Συσπείρωση  Δημήτρη Παπατολίδη και ο Χρήστος  Ποτόλιας υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας με την Λαϊκή Συσπείρωση κάλεσαν τους εργαζόμενους να ψηφίσουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης με την βεβαιότητα ότι η ψήφος του θα παραμείνει εκεί που την έδωσε, στο μέτωπο των ανθρώπων της καθημερινής δουλειάς και του αγώνα για το μεροκάματο, της υπεράσπισης των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων.

Η εμπορευματοποίηση της Υγείας υπονομεύει την ικανοποίηση ζωτικών λαϊκών αναγκών

Και τα δικαιώματα των εργαζόμενων

Στα δημόσια Νοσοκομεία!

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο η ΝΔ, καθώς και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρομονόδρομου, «εμφυτεύουν» στα προγράμματά τους για την Υγεία καθετήρες και κατευθύνσεις της ΕΕ, επιταγές των επιχειρηματικών ομίλων για μέτρα που θα τονώνουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους. Γι’ αυτό και τα αποτελέσματα της «βιοψίας» των προγραμμάτων τους δείχνουν σήψη, σηψαιμία και βακτηριαιμία, θάνατος δηλαδή για τον λαό.

Η πολιτική των ελάχιστων κρατικών παροχών, το κριτήριο του «κόστους – οφέλους», της «ατομικής ευθύνης», η κατοχύρωση και διεύρυνση της «αγοράς» στην Υγεία, όχι μόνο στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα αλλά και στις δημόσιες μονάδες Υγείας, η διαμόρφωση ενός πιο «φτηνού» υγειονομικού προσωπικού, αποτελούν βασικά συστατικά στοιχεία των προγραμμάτων τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και λοιπών συγγενών.

Η αλήθεια είναι ότι…

  1. Σε έξι χρόνια έχουν κατακρεουργηθεί τα 2/3 του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία (από 23 δισ. ευρώ το 2009, σε 8,4 δισ. ευρώ το 2015).
  2. Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα δημόσια νοσοκομεία είναι διαχρονική. (Μέσα σ’ έξι χρόνια (2013 – 2019) ο κρατικός προϋπολογισμός των δημόσιων νοσοκομείων έχει περικοπεί κατά 30,3%).
  3. Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ): με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων έχουν κλείσει και παραμένουν κλειστά μια σειρά πολυιατρείων του πρώην ΙΚΑ. Οι κρατικές υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, πρόληψης, οι υπηρεσίες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς διαλύθηκαν. 
  4. Για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη: οι πληρωμές των ασθενών εκτινάχθηκαν (μεσοσταθμικά έχουν ανέβει από το 9% στο 30%!).
  5. Για τους ανασφάλιστους: πίσω από τον ντόρο για τη “κάλυψη” τους παραμένει η κατεύθυνση της ΕΕ για «στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας, ελάχιστα διαμορφωμένα πακέτα κάλυψης για τις ευάλωτες ομάδες, ενίσχυση του εθελοντικού κινήματος μέσα από το συντονισμό επίσημων και ανεπίσημων παροχών Υγείας».
  6. Τις νέες «δυνατότητες» της Τοπικής Διοίκησης στην Υγεία ώστε να χρηματοδοτεί τη δημιουργία μονάδων Υγείας, τον εξοπλισμό, τη μισθοδοσία του προσωπικού κ.ά. όπου μέσω αυτού του μέτρου μετατίθεται η κρατική ευθύνη και δαπάνη στην Τοπική Διοίκηση και από εκεί στους κατοίκους δήμων και Περιφερειών μέσω της τοπικής φορολογίας (π.χ. δημοτικά τέλη). Παράλληλα, ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη ανισομετρία μεταξύ των μονάδων Υγείας, ανάλογα με τη φοροδοτική δυνατότητα των κατοίκων.

Τα  παραπάνω αποτελούν συνέπειες της πολιτικής που άσκησαν οι εκάστοτε αστικές κυβερνήσεις στο όνομα της «εξοικονόμησης των δαπανών».

Η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Καβάλας, έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση σωματική και ψυχολογική των εργαζόμενων, γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, από τις  ατελείωτες κι απανωτές εφημερίες, που ξεπερνάνε τα όριά των ανθρώπινων αντοχών, έχοντας καθημερινά στην ευθύνη τους  την υγεία εκατοντάδων ασθενών. Η πιεστική κατάσταση που δημιουργείται στο νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου, μετά και την υποβάθμιση, εξαφάνιση στην ουσία Νοσοκομείων όμορων νομών, αντιμετωπίζεται από την υπερπροσπάθεια και αυταπάρνηση των εργαζόμενων συνολικά του Νοσοκομείου Καβάλας.

Στην παραπάνω ζοφερή πραγματικότητα, δε μπορεί μόνο ένας κανονισμός, όσο τέλειος και άρτιος να είναι  να δώσει λύση  στα προβλήματα ασθενών και εργαζόμενων στο Νοσοκομείο, γιατί αντιμετωπίζει την κορυφή του παγόβουνου αφήνοντας στο απυρόβλητο το σύνολό του.

Θεωρούμε ότι ό αγώνας των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο πρέπει να περιέχει αιτήματα  που θα συσπειρώνουν ευρύτερες δυνάμεις εργαζόμενων, συνταξιούχων, νέων, ανέργων και ανασφάλιστων, ώστε να διεκδικήσουν όλοι μαζί δυναμικά  το πραγματικό συμφέρον των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στις λοιπές νοσηλευτικές μονάδες αλλά και του συνόλου των εργαζομένων, των ανέργων, των λαϊκών στρωμάτων.

Το πραγματικό συμφέρον των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, βρίσκεται στον αγώνα και τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν, καθολικού και σύγχρονου συστήματος Υγείας.

Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα καλό για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και τα πολιτικά τους «εξαπτέρυγα», που διαγωνίζονται ποιος θα συνεχίσει πιο αποτελεσματικά την ίδια και χειρότερη αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία.

Έχει κάθε λόγο να εμπιστευτεί τη δύναμή του και να ενισχύσει το ΚΚΕ παντού, στις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση, στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές, για να ενισχυθεί αποφασιστικά η πάλη του για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του στην Υγεία.

Καβάλα 04-04-2019

Σχετικές δημοσιεύσεις