Να κάνουμε κριτήριο ψήφου και για το Δήμο την επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα!

Δίνουμε τη συγκεκριμένη συνέντευξη γιατί γίνεται μεγάλη προσπάθεια να φτάσουμε στις εκλογές με την όσο είναι δυνατό πιο βολική και light ατζέντα. Χωρίς να σκεφτούμε ουσιαστικά, χωρίς να βάλουμε στη ζυγαριά την ίδια μας τη ζωή, την καθημερινότητά μας.Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους και τις νέες.Κυβέρνηση και τοπικοί υποψήφιοι, θέλουν πολύ να μην ανοίξει η συζήτηση για την ΕΕ, αλλά ούτε για τα μεροκάματα, το ωράριο, συνολικά τις συνθήκες δουλειάς. Θεωρούν τα βασικά προβλήματα που όλοι μας αντιμετωπίζουμε εκτός προεκλογικού διαλόγου, φτάνουν και στο σημείο να ισχυρίζονται πως δεν είναι ζητήματα που απασχολούν το δήμο και την περιφέρεια.
Δεν είναι θέμα δηλαδή ποιος ο μισθός του Αλεξανδρουπολίτη, πιο το μεροκάματο του ξενοδοχοϋπάλληλου και του σερβιτόρου, πως θα ζεστάνουμε τα σπίτια μας το χειμώνα, αλλά είναι βασικό ζήτημα η κλίση στα παγκάκια της παραλιακής, και η ποιότητα του κρέατος στη καλοκαιρινή φιέστα του δημάρχου.Είναι όμως έτσι;Θέλουμε να  θυμίσουμε ορισμένα στοιχεία, που έδωσε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για το 2017 και είναι αποκαλυπτικά:

*             Το 2009 οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης  αποτελούσαν το 79% των νέων συμβάσεων και το 2017  μόλις το 45%.

*             Το 2017 καταγράφονται 7.357 εργατικά “ατυχήματα”, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2000, πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΣΕΠΕ.

*             Στα θανατηφόρα εργατικά “ατυχήματα” σημειώνεται συνεχής αύξησή τους από το 2014 και μετά, ενώ τα 76 θανατηφόρα που καταγράφονται το 2017 είναι ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών εργατών από το 2011.

*             Ρεκόρ και στην εργασία ανηλίκων. Το 2017 θεωρήθηκαν 7.647 βιβλιάρια ανηλίκων (άνω των 15 ετών), έναντι 562 θεωρήσεων το 2012!

*             Από το 2013 και μετά υπάρχει συνεχής μείωση των ελέγχων και επανελέγχων για την Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, φθάνοντας τους 21.423 το 2017, ο μικρότερος αριθμός από το 2001.Σε όλα αυτά μπορεί και πρέπει να πάρει θέση ο κάθε Δήμος. Να μπει μπροστά και να διεκδικήσει μαζί με τους δημότες μόνιμη και σταθερή εργασία, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία,

Συλλογικές Συμβάσεις, προστασία της κατοικίας από τις τράπεζες και τόσα άλλα.Να μην καυχώνται μόνο και υπερηφανεύονται, αγκαλιά πάντα με τους μεγαλοεργοδότες του κλάδου και τις κυβερνήσεις τους, για την κατά τα άλλα βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό, όταν όποιος έχει δουλέψει στον κλάδο μπορεί πολύ καλά να καταλάβει σε ποιανων τις πλάτες θησαυρίζουν.Στον τουρισμό που δεν γνώρισε κρίση αλλά έτρεξε με θετικούς δείκτες όλα αυτά τα χρόνια, στην Αλεξανδρούπολη με την τεράστια αύξηση της επισκεψιμότητας, ας μας απαντήσει κάποιος πόσο αυξήθηκαν οι μισθοί στα ξενοδοχεία που σπάνε κάθε χρόνο ρεκόρ πληρότητας.Πόσο αυξήθηκε το μεροκάματο των σερβιτόρων, των μαγείρων και συνολικά των εργαζομένων στην εστίαση;Τα ωράρια λάστιχο για να τονωθεί η αγορά, τι επιπτώσεις έχουν στην τσέπη των εργαζόμενων εμποροϋπάλληλων; Πέραν από τα διάφορα ζητήματα και δυσκολίες που δημιουργούν κυρίως στις γυναίκες του κλάδου που πολλές φορές αφορά και στην ίδια τη δυνατότητά τους να αποκτήσουν παιδιά;

Η πραγματικότητα σε σχέση με τα ιλουστρασιόν φυλλάδιά τους είναι πολύ διαφορετική.Και για αυτούς τους πονηρούς που θα τρέξουν να απολογηθούν πως αυτά τα θέματα δεν είναι τοπικά, τους εκθέτει η πρόσφατη απόφαση της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας που αποφάσισε την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων από τη, 1η Μάη έως και 31η Οκτώβρη μέχρι τις 00:30 το βράδυ!Τόσο άσχετα είναι τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια από τη διάλυση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Της ζωής μας.Η ΕΕ δίνει οδηγίες, οι κυβερνήσεις νομοθετούν, οι δήμοι και οι περιφέρειες εφαρμόζουν. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια για αυτό χρειάζεται ενιαίο ταξικό κριτήριο μπροστά σε όλες τις κάλπες.Για αυτό χρειάζονται δήμαρχοι και περιφερειάρχες σε πλήρη κόντρα και μόνιμη ρήξη με αυτές τις πολιτικές.Ποια ήταν η στάση της δημοτικής αρχής αλλά και των υπόλοιπων παρατάξεων σε προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο; Είτε κρύβονταν και δήλωναν αναρμόδιοι είτε λοιδορούσαν τις διεκδικήσεις, ζητώντας από τους εργαζόμενους να κάτσουν ήσυχα «γιατί αυτά δεν γίνονται».Είναι λοιπόν ευθύνη του δήμου να πανηγυρίζει για την πληρότητα των ξενοδοχείων, λες και αυτός ταΐζει τους τουρίστες, αλλά δεν είναι ευθύνη του να ξέρει πόσοι εργαζόμενοι πληρώνονται με την ΣΣΕ, έστω αυτή που υπάρχει.  

Είναι καθαρό ότι δεν πιστεύουν στα δικαιώματα των εργαζομένων. Για αυτό και κοροϊδεύουν όλοι όσοι «ονειρεύονται» και «οραματίζονται» μία διαφορετική πόλη προεκλογικά και καταλήγουν να μιλάνε για παγκάκια, αδέσποτα, πεζοδρόμια και οτιδήποτε άλλο εκτός από τους πολίτες.Αν όλα αυτά δεν ήταν ζητήματα και τοπικών εκλογών, γιατί έχουν γεμίσει τα ψηφοδέλτια με τους εκλεγμένους του επιμελητηρίου, εκλεγμένους επιχειρηματίες, εργοδοτικούς εκπροσώπους εργαζομένων κ.α.Γιατί ο πρόεδρος του ΕΚΕ είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο που στηρίζει η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη στην περιφέρεια;Γιατί η γραμματέας της διοίκησης του ΕΚΕ άλλαξε 3 ψηφοδέλτια μέχρι να καταλήξει που θα φανούν πιο χρήσιμες οι υπηρεσίες της;Γιατί μεγάλες εταιρείες που θα θησαυρίσουν τα επόμενα χρόνια από της συμφωνίες που έχουν γίνει παίζουν ενεργό ρόλο στην προεκλογική περίοδο; Βλ GASTRADE, ELDORADO κ.α.Ας σκεφτούν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες της πόλης μας, πως θα ήταν εάν ο δήμαρχος έμπαινε μπροστά στη διεκδίκηση των ενσήμων, των μισθών; Εάν άνοιγε δυναμικά το θέμα της ανεργίας και διεκδικούσε, μαζί με τους άνεργους, θέσεις εργασίας και μέτρα στήριξής τους;

Τέτοιες δημοτικές αρχές έχουμε σήμερα ανάγκη.Οι υποψήφιοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση, το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ σε Δήμο και Περιφέρεια, είναι συνέχεια στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Για αυτό καλούμε να στηρίξετε τη Λαϊκή Συσπείρωση σε Δήμο και Περιφέρεια. Να ψηφίσετε το ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές. Να δυναμώσουμε τη δύναμη που στέκεται δίπλα μας.Ειδικότερα για το Δήμο της Αλεξανδρούπολης, να στηριχθεί όσο πιο δυναμικά γίνεται ο Σάββας Δευτεραίος ως υποψήφιος δήμαρχο Αλεξανδρούπολης. Να κάνουμε το βήμα και να εμπιστευτούμε τη δύναμη μας να αλλάξουμε μαζί τα πράγματα.Πραγματικά διεκδικούμε έναν Δήμο – όπλο στα χέρια των εργαζομένων, με πρωτοπόρα δράση για όλους που δουλεύουμε σκληρά, παράγουμε όλο τον πλούτο της περιοχής και αξίζουμε να ζήσουμε καλύτερα.

Στις 26 Μάϊου στηρίζουμε – ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση!

Σχετικές δημοσιεύσεις