Η Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου για τον τουρισμό

Τα τελευταία χρόνια το ένα ρεκόρ διαδέχεται το άλλο στον όγκο των τουριστών που επιλέγουν τη χώρα μας, αλλά και το νησί της Θάσου για να κάνουν τις καλοκαιρινές τους κυρίως διακοπές. Ποιος όμως είναι ωφελημένος από τη ραγδαία αυτή τουριστική ανάπτυξη και πώς μπορούμε να μετρήσουμε αυτά τα οφέλη; Τί προσδοκούμε από εδώ και πέρα;

Αυτό που κυριαρχεί και διαφημίζεται από την κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα αλλά και τα ΜΜΕ είναι να μετριέται το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για τουριστικές υπηρεσίες. Πράγματι το ποσό αυτό συνεχώς μεγαλώνει. Έτσι όμως περιγράφεται μία ευημερία που απέχει πολύ από την πραγματική κατάσταση. Έτσι βάζουνε στο ίδιο τσουβάλι τα τεράστια κέρδη των μεγάλων ξενοδοχείων και των τουριστικών πρακτορείων με τους μισθούς πείνας των εργαζομένων σε αυτά. Επίσης δίνεται η ψευδαίσθηση ότι και οι αυτοαπασχολούμενοι των ενοικιαζόμενων δωματίων και των μικρομάγαζων που δουλεύουν ατελείωτες ώρες μέσα στη σεζόν αυξάνουν αντίστοιχα τα εισοδήματά τους.

Τελικά ωφελημένοι είναι μια χούφτα μονοπωλιακών ομίλων σε αντίθεση με τη μεγάλη μάζα των εργαζομένων που όχι μόνο δε βλέπουν κάποια βελτίωση στο εισόδημά τους αλλά ακριβώς αυτή η επιδείνωση των όρων εργασίας τους βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα και αποτελεί το σημαντικότερο όρο αυτής της τουριστικής ανάπτυξης. Οι μειώσεις στους μισθούς, η αύξηση του ωραρίου, η εντατικοποίηση σε βαθμό εξάντλησης, η απληρωσιά αλλά και η εκμετάλλευση των πρακτικάριων και μαθητευόμενων φέρνει το τουριστικό κεφάλαιο που δραστηριοποιείτε στη χώρα μας σε πλεονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους σε άλλες περιοχές. Πρέπει να μετρήσουμε κατά πόσο ο τουρισμός εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες σήμερα και αν υπήρξε βελτίωση τα τελευταία χρόνια. Οι εργαζόμενοι κάθε χρόνο βιώνουν χειρότερες συνθήκες εργασίας και αμοιβής και επίσης τα χρόνια της κρίσης έχει μειωθεί δραματικά η δυνατότητα για διακοπές στο μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού λαού. Οι εβδομαδιαίες και μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές έχουν αντικατασταθεί από τριήμερα και τετραήμερα. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα ενώ η ευημερία που μας παρουσιάζεται αφορά μόνο τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων.

Στη Θάσο υπάρχει η ιδιαιτερότητα να είναι αυξημένο το ποσοστό των μικρών τουριστικών μονάδων. Τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία είναι πολύ λίγα, αν και συνεχώς ξεπηδούν και καινούρια, σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπως η Κρήτη η Ρόδος και αλλού, όπου κυριαρχούν τα μεγαθήρια. Ποια η τύχη όλων αυτών των οικογενειακών επιχειρήσεων; Η αύξηση των φόρων και των εισφορών για ασφάλιση αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά εξανεμίζουν μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους. Και αυτά στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο δάνειο από τράπεζα, θηλιά στο λαιμό έτοιμη να σφίξει στο πρώτο στραβοπάτημα.

Και το μέλλον μας ποιο είναι; Οι μεγάλες τετράστερες και πεντάστερες τουριστικές μονάδες που άρχισαν να εμφανίζονται και στη Θάσο; Με τα allinclusive πακέτα που δένουν τους πελάτες τους; Αυτούς δεν τους βλέπουν ούτε οι καφετέριες ούτε οι ταβέρνες. Με την απασχόληση των πρακτικάριων, ακόμη και από ξένες χώρες, με τα εξαντλητικά ωράρια. Με τις μεγάλες αγορές προϊόντων από εκτός Θάσου προμηθευτές, αποκλείονται από τους μπουφέδες και τα εστιατόριά τους οι μικροί ντόπιοι παραγωγοί και έμποροι. Το μόνο που “προσφέρουν” στο νησί είναι η εξάντληση των φυσικών του πόρων.

Διεκδικούμε:

Θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες και με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους με ελέγχους ειδικά σε όσους εργάζονται στα μεγάλα ξενοδοχεία όπου η εκμετάλλευση χτυπάει κόκκινο. Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων μέσα από τα σωματεία τουςγια τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων στον τουρισμό, για κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ, για σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας με όλα τα ρεπό και τις άδειες που δικαιούνται.

Τη μείωση των τιμών στα αεροπορικά και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια όχι μόνο των επιβατών, αλλά και των αυτοκινήτων και των μεταφορών εμπορευμάτων. Την καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού όλο το χρόνο. Τη δρομολόγηση σύγχρονων πλοίων σε όλες τις γραμμές. Στοχεύουμε στο Δημόσιο Φορέα Συγκοινωνιών. Όσα ακούγονται τελευταία για απόσυρση 6 πλοίων κατά τους χειμερινούς μήνες γιατί έτσι βολεύει τους εφοπλιστές πρέπει να μας βρει απέναντι.

Την κατασκευή έργων και την κατάρτιση σχεδίου για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία του νησιού. Οι περισσότερες περιοχές είναι απροστάτευτες με αποτέλεσμα κάθε φορά που βρέχει να πνιγόμαστε και όποτε κάνει ξηρασία καιγόμαστε.

Τη στελέχωση του κέντρου υγείας του νησιού μας με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, ώστε να αισθάνονται ασφάλεια όχι μόνο οι κάτοικοι του νησιού, αλλά και οι επισκέπτες του νησιού.

Τη δημιουργία υποδομών για να αποφεύγονται οι διακοπές ρεύματος και υδροδότησης καθώς και η βελτίωση της παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο καθώς και του σήματος των τηλεοπτικών σταθμών.

Διεκδικούμε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ και μάλιστα στο 50% σε όλα τα νησιά και στη Θάσο.

Ο δήμος να προβάλει τις μικρές οικογενειακές μονάδες και όχι τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων του νησιού όπως γίνετε σήμερα με τον Οργανισμό Τουρισμού όπου θεσπίσανε συνδρομή 1000 ευρώ που αποκλείει την πλειονότητα των επαγγελματιών.

Τη λειτουργία δημοτικού τουριστικού γραφείου πληροφοριών στα λιμάνια του νησιού σε 24ωρη βάση – Λειτουργία υπηρεσίας ξενάγησης σε αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές natura.

Προβολή των τοπικών προϊόντων (μέλι, λάδι, ελιές) σε συνεργασία με τους συλλόγους επαγγελματιών και τους ντόπιους παραγωγούς.

Σχετικές δημοσιεύσεις